Infó Világ Alkotókör Termékek Játékok Fórum
Az Alkony világa

( Honlaptérkép ) Főoldal - Világ - Általános - Az Alkony világa


Az Alkony egy fantasy univerzum, melyben az általunk létrehozott területek elhelyezkednek. Ezek a területek a szerző által kigondolt világrészek, melyek háttérelemeikben kapcsolódnak egymáshoz. Ezek a világrészek általában egy földrajzi területet fednek le, szerepjátékoknál pedig egy adott kampány-környezetet.

Ilyen világrész pl. a Beltenger vidéke vagy Zonsan.

A leírásokban olykor keverednek a definiciók, és világként kerül említésre a világrész, a világrészt magába foglaló bolygó, vagy akár az Alkony univerzuma is - remélhetőleg a szövegkörnyezetből kiderül, mire is utal az ismertető.

A már kidolgozott világrészek között az átjárás a szerzők (szerepjáték esetén a mesélők) fantáziájára van bízva. Történhet hosszú karavánút során, mágia segítségével, portálkapukon átlépve, repülő hajóval vagy akár sárkányok hátán szárnyalva.

A világokat közös vonások kapcsolják össze, melyek a legtöbbre jellemzőek. Ezek egy olyan hangulati egységet adnak, amik felismerhetőek a legtöbb világrészen.

Realista ábrázolásmód. Ez nem annyira a világ része, mint inkább a kivitelezésé, de fontos része az Alkony világának. Fontos, hogy a tervezők és szerepjáték mesélők figyelembe vegyék, hogy mi tűnik reálisnak abban a környezetben, amit le akarnak írni.

A korábbi civilizációt elpusztító Kataklizma az egyik központi eleme a világoknak, melyek az Alkonyhoz tartoznak. Ez a hatalmas katasztrófa eltörölte a régi birodalmakat, s visszavetette a túlélőket a barbárságba. Ez persze lehetőséget ad arra, hogy a felemelkedő civilizációk egyéni hangulatot kapjanak. (A Beltenger és a Rowlind puszta vidékén ez mintegy ezer éve történt, és a világ nagyobb részt már magához tért.)

Az emberek központi szerepet játszanak, de nem feltétlenül ők az uralkodó faj. Az ember csak egy a sok faj közül, és körülöttük a többi faj általában erősebb, mágiával rendelkezik, esetleg ők uralják azt a területet, ahol az emberek élnek. (A Beltenger vidékén a lakosság fele ember, a Rowlind pusztán kevesebb. Bár vannak önálló államaik, de az idegen fajok folyamatosan veszélyeztetik őket.)

A mágia alacsony szintje egy másik közös tényező. A legendák szerint régebben a mágia mindennapos volt, ám a jelenben a misztikus erők használata ritka és nehézkes. A világ nagyobb része mágia nélkül éli mindennapjait. Ráadásul nincsenek végtelen hatóidejű varázslatok, minden mágiának szüksége van energiára, ami hajtja, így az ősi varázstárgyak lassan lemerülnek. (Ez a Beltenger és a Rowlind puszta vidékén is így van.)

Az istenek nem vállalnak közvetlen szerepet a világ eseményeiben, bár a lakosság lehet vallásos. Sok egyház nem létező isteneket imád, némely istent pedig fikarcnyit sem érdekli a halandók világa. A papok nagy része nem tud varázsolni, vagy ha mégis, akkor a hívőkből merítik az erejüket az "isteni csodák" létrehozására. (A Beltenger környékén imádott istenek általában erősebb szellemek vagy kisebb démonok, akik könnyen tudnak kapcsolatot teremteni a halandókkal.)

Az erőforrások hiánya mindenhol döntő jelentőségű. Vagy eleve erőforrás-szegény volt a környezet, vagy a korábbi civilizáció fosztotta ki teljesen, vagy pedig a Kataklizma pusztította el az erőforrások maradékát. Az erőforrások hiánya persze surlódásokhoz vezet a világ jelenlegi lakosai között, akik sosem elégedettek azzal a kevéssel, ami jutott nekik. (A Beltenger vidékén és a Rowlind pusztán is hiány van fémekből. A pusztán ráadásul vízből és élelemből sincs elég.)

A vészterhes jövő fenyegetésében élnek az emberek. Bár lehet, hogy épp kilábaltak egy fenyegetésből, de a láthatáron már közeledik a következő. Ahhoz, hogy megakadályozzák ezt a katasztrófát, olyan hősökre van szükség, akik képesek szembeszállni a közönnyel, és össze tudjnak fogni, hogy közös erővel győzzenek. (Bár a Beltenger vidékének "jelene" békés, de újabb háború közeleg a tengeren túlról.)

A fejlett technika hiánya egy további közös pont. A technika szintje nagyobb részt ókori, legfeljebb középkori. A tűzfegyvereket egyik világon sem ismerik. Mágikus technológia is létezik, de ez nem jellemző a központi világrészekre, legfeljebb a távoli vidékekről érkező utazók hozzák magukkal. Ilyen titokzatos berendezésekmelyekről a legendák szólnak a repülő hajók, önjáró ostromfegyverek, vagy a páncél-harcosok. (A Beltenger vidékén a földi középkornak megfelelő technikai szint van, a Rowlind pusztán pedig ókori. Mágikus technológiát egyik helyen sem tudnak előállítani, legfeljebb a romok között találni ilyesmit)

Ebből következik, hogy többségben vannak a hétköznapi ravaszságot vagy fizikai erőt alkalmazó kalandorok - a zsiványok és fegyverforgatók. Ez tükröződik az írásokban és a szerepjátékokban is.

* * *

Szempontok a tervezésnél

Fontos szempont volt a világ kialakításánál, hogy az egyszerű emberek is szerepet kaphassanak a történetekben, ne csak a mágikus képességekkel rendelkezők. Ezért volt szükséges a mágiahasználókat háttérbe szorítani.

Kezdetben igyekeztünk szakítani a földi mitológiai lényekkel, de az olvasók és játékosok kérésére meg kellett hagyni néhány közismert fajt, melyek nagyobb részt hasonlítanak a fantasy és szerepjátékos sztereotípiákra. Ezek az alábbiak: elf, ork, sárkány, törpe, troll.

Az első négy forrása a Gyűrűk Ura Tolkientől. Az elfek hosszú életű, mágikus lények. Az orkok csúnya, agresszív humanoidok. A sárkányok varázsolni és repülni képes szörnyek (bár a tűzfújás és kincsgyűjtés itt nem jellemző rájuk). A törpék zömök emberfélék, akik jó kovácsok, és sziklába vájt városokban laknak.

A trollok Paul Anderson: Oroszlánszív regényéből vett nagydarab, regenerálódó, de buta lények.

Kadmon


Szólj hozzá a témához!

Összes hozzászólás új ablakban

Vissza a Főoldalra Vissza az Általános ismertetőhöz Levél írása