Infó Világ Alkotókör Termékek Játékok Fórum
Ritka fajok

( Honlaptérkép ) Főoldal - Világ - Általános - Ritka fajok


A leírásokban a viszonyítás mindig a Beltenger vidékéhez és eseményeihez kötődik. A más területen élőkre értelemszerűen nem vonatkoznak teljes mértékben az itt leírtak.

Aarion Dhaur Kho-Rass Kirreshasser Kirtis
Niss Quarrid Shalrise Ssa-Wisst Terian Yador

Aarion

Elf-szerű lények, hajuk és szemük színe változó, bőrük színe is a lakhelyüktől függ, bár ez most már nem annyira jellemző, világostól egész a kreolig mindenféle lehet. Imádják a természetet, az élővilágot, a fákat és az állatokat. A Kataklizma óta viszont általában elég komorak, mivel kipusztult az annyira szeretett világuk, s az állatok is elvadultak vagy az Átok hatása alá kerültek.

Nincs önálló társadalmuk, megpróbálnak beilleszkedni a többi nép közé, ami több-kevésbé sikeres. Leginkább a falusi környezet fogadja be őket, mivel ott megértik őket és előnyös képességeik miatt hasznos tagjai lehetnek a falusi közösségeknek.

Artwork copyright © DiTerlizzi

A városokat nem nagyon tűrik a természetellenes kisugárzás, az elnyomott és kihasznált állatok keserves gondolatai miatt, mely nyomot hagy a városok auráján is. A személyiségük alapvetően a természet szeretetére és a szabad életre épít, s nem képes elfogadni a Kataklizma utáni viszonyokat.

Képesek az állatokkal érzelmi szinten kommunikálni, s egy állatfajtával képes gondolatokat is megértetni.. Az állataik gondolatvilágával valamilyen szinten azonosul, ha sok időt tölt velük. Az Átok által megváltoztatott lényekkel általában csak akkor közösködik egy aarion, ha a változás őrá is rányomta a bélyegét.

Az elmúlt századok során igen sokat megégettek boszorkányként vagy vérfarkasként, ezért a legtöbben önkéntes száműzetésbe vonultak, vagy remeteként éltek oázisokban, ahol a jószándékú környékbeliek segítették őket a túlélésben.


Dhaur

Igen nagytermetű, 3, néha 3,5 méter magas, négykarú humanoidok. Testüket sötét szőrzet borítja, amit szarus foltok tarkítanak. Csontos kinövésekkel teli arcuk bestiális, leginkább egy majomra emlékeztet, ám szemükben mégis csillog az intelligencia. Igen erősek, legtöbbjüket városokban alkalmazzák szolgának, s csomagokat cipeltetnek velük vagy nehéz fizikai munkát bíznak rájuk. Mivel ideális teherhordók, ezért karavánok is előszeretettel alkalmazzák őket.

Vadonban kevés él belőlük, és azok is legtöbbször párokban vagy nagyon kis csoportban élnek. Némelyik alfajának vöröses a szőre, de ez igen ritkán fordul elő közöttük.

Artwork copyright © Tom Baxa

Legtöbben nem tartják igazából értelmes lénynek, s ezért tartják őket állati soron. Habár képesek megérteni a beszédet, ők maguk csak egy makogó, ugató nyelven tudnak kommunikálni. Sok kereskedő kábítószer-függővé neveli őket, hogy ezzel biztositsák a kitartásukat, valamint a hűségüket. Mágia-használók nincsenek közöttük, habár a pusztában élők az Átok hatására a torzulásokon kívül néha misztikus jelenség előidézésre is képessé válhatnak.

Kho-rass

Megtermett, felegyenesedett krokodilra emlékeztető gyíkemberek. Legaláb 2 méter magasak, fejük massív és hosszúkás, farkuk pedig hosszan a hátuk mögé ér.

A faj képviselői a tengeren túlról érkeztek, sokuk a jakkar kalózokkal együtt, amivel nem növelték túlságosan népszerűségüket, riasztó külsejük pedig már eleve gyanakvásra, netán félelemre készteti a helybeli lakosságot. Legtöbbjük eléggé ideges és ingerlékeny, hamar fel lehet őket bosszantani, s agresszív természetük miatt hamar megruházzák azt, aki nem szimpatikus nekik.

Artwork copyright © DiTerlizzi

Bár főleg zsoldosok és kalózok érkeztek ide, néhányuk letelepedett pusztai falvakban is, és képes volt beilleszkedni a társadalomba. A faj elvadult példányai megtalálhatóak a sivatagok mélyén, ami valószínűvé teszi, hogy már a Kataklizma előtt is éltek errefelé, s a csapás után az Átok hatására vesztették el értelmüket és süllyedtek félig állati, jobb esetben pedig vademberi szintre.

A kho-rass kalózokra jellemző, hogy tel vannak aggatva rabolt csecsebecsékkel, és szinte mindig egy teljes fegyverarzenált hordanak maguknál. Rendkívül erősek és hihetetlenül szívósak, s víz alatt igen hosszú percekig kibírják, ami előnyös tulajdonság mind a kalózkodásban, mint a gyönyhalászatban, amiben némyelik gyengébb kho-rass részt szokott venni a partmenti településeken. Zsoldosként és testőrként előszeretettel alkalmazzák őket, főleg olyan helyeken, ahol nem számít pár halott, akik rosszkor keveredtek a morcos zsoldos útjába.


Kirreshasser

Humanoid lények, bőrük sötét, barna, néha fekete. Fejükön csonttaréj van, s van egy harmadik szem is örök vigyorba torzult arcukon. Alakjuk az emberek számára kissé groteszk.

Szövetségbe tömörülnek, de sokan elszakadtak őseiktől, és más népek között nőttek fel, így nem örökölték őseik elég sajátos életszemléletét, bár számkivetettségük miatt legtöbbször nem állnak túl közel lélekben nevelőikhez sem. Harmadik szemükkel képesek látni az emberek auráját - az aura nagyságát, a mentális vagy az asztrális képét, ha koncentrál rá.

Artwork copyright © Sam Wood

A kirreshasser kereskedelmi szövetségek gyakorlatilag bármilyen árut képesek beszerezni, ha elég időt adnak nekik. Ez sokaknak lett gyanús, de akik nyomozni kezdtek a kereskedelmi forrásaik után, gyors úton eltűntek minden nyom nélkül. Szinte mindenhol megtalálható egy-egy belőlük, akik rövid úton értesíteni tudják társaikat, ha megrendelés történik, ill. gyorsan segítséget tudnak kérni, ha valamilyen bajba keveredtek, ami pedig elég sűrűn megtörténik velük, gyakran sötét üzelmeik révén.

A puszta sok pontján vannak rejtélyes szentélyeik, ahová gyakran elzarándokolnak rituális ajándékaikkal a környékbeli quirreshatzerek. Ezeket a szentélyeket utolsó lélegzetükig védik, egyesek szerint az őseik szellemei lakhatnak itt, s az ő bölcsességük segíti őket a kereskedelmi életben.


Kirtis

Sápadt bőrű, kannibál vademberek, akik az ősi romokat és barlangokat lakják. Sámánjaiknak nagy tehetsége van a mágikus tárgyak felkutatásában, ezért a törzs vezetője gyakran varázslatos páncéllal vagy fegyverrel rendelkezik.

Legtöbbjükön nyomot hagyott az Átok, csúnya torzulások és zavart személyiség jellemzi őket. Nem szeretik a kívülállókat, s igen ritkán lehet őket kereskedelemre bírni, ám akinek sikerül, némi élelemért cserébe gyakran gyönyörű ékszerekhez, netán még mágikus kincsekhez is juthat. Nem szoktak nagyon elvándorolni otthonuktól, csak a környező karaván-útvonalakat fosztogatják.

Artwork copyright © Tod Lockwood

Némelyik törzsük képes a fémek megmunkálására is, de leginkább csak primitiv kézművességre alkalmasak, s tárgyaik nagy része a romokban talált maradványokból származik. Nagy éhség esetén akár a törzs tagjait is agyonverhetik és megehetik.

Niss

Nyurga, kecses mozgású humanoidok, macskaszerű vonásokkal. Bundájuk színe és maga a szőrzet is igen változatos, némelyikük rövid szűrű, mások pedig bozontosak.

Az emberek számára kiismerhetetlen jellemvonásaik gyakran megnehezítik a velük való kommunikációt. Nem szeretnek beilleszkedni más társadalmakba, mindig megőrzik különc lényüket.

A városi nissek nagy része piperkőc, könnyű, színes ruhákba öltöznek, és kínosan ügyelnek a tisztaságukra. A pusztában is sok törzsük él, ők már több hasznát veszik nagyon jó érzékszerveiknek.

Artwork copyright © DiTerlizzi

A pusztában erősen körülhatárolt területeket hoznak létre, ahova nem nagyon engednek idegeneket. A vízre és a területükön élő állatokra nagyon vigyáznak, abból vándor az engedélyük nélkül büntetlenül nem vehet. Némely pusztai niss nyomkeresőnek vagy vadásznak elszerződik más népek településeire is, esetleg városokban is lehet találkozni velük, de ott legfelebb csak munkát keresnek, huzamosabb ideig nem telepednek le.

Mivel a nap minden szakában jól látnak, ezért életmódjuk nem kizárólag a nappalra korlátozódik. Emiatt a területükön, vagy a városok nissek által lakott negyedeiben éjjel ugyanolyan nyüzsgés van, ahogy intézik a dolgaikat. Akkor alszanak, pihennek, amikor úgy érzik, hogy fáradtak, s 1-2 óra alvással ismét elég frissek ahhoz, hogy 4-6 óráig további pihenés nélkül végezzék munkájukat.


Quarrid

A Beltenger városinak lakói, egy messzi föld hajósaiként érkeztek, és telepedtek le itt is, ott is. Nagyon vékony alkatúak, bőrük rendkívül sápadt, s ezt sötét hajuk és szemük csak még jobban hangsúlyozza. Homlokuk magas, orruk vékony, szemük általában keskeny. Öltözködésükben a vörös és a fekete dominál, testhez álló ruhákat viselnek és a lehetőségeikhez mérten a lehető legtöbb ékszert. Egyesek tudni vélik, hogy a jakkarok nagy mennyiségben adnak el nekik rabszolgákat, s e pletykák alapja, hogy a legtöbb quarrid kereskedő rabszolgákkal veszi magát körül.

Artwork copyright © DiTerlizzi

A tengeren túlról érkező kábítószereik és mérgek értéke igen nagy a fekete piacon és ennek ellenére rendkívül kelendőek. Bár ide elsősorban hajósok és kereskedők érkeznek, néhány kalóz látott már párat a különlegesen kiképzett fekete lovagjaik közül a kereskedő hajók védelmében, akik kiváló páncéllal és fegyverzettel voltak felszerelve, mely olykor mágikus is volt. A letelepedett quarridok általában megvetéssel beszélnek korábbi otthonukról, melyet a politikai és vallási harcok folyamatosan forrongásban tartanak.

Shalrise

Szép kék, zöld, lila színei ellenére általában viszolygást kelt mindenkiben, ha megjelenik kifejezéstelen szemével és hosszú szívószájával. Általában elég magas, alakja kecses, és világos bőrét tarka mintázat borítja. Feje hosszúkás, és az agyát csonttaréj védi.

Nincs önálló társadalmuk, jobban megélnek más népek kihasználásából, s módszereik és megjelenésük miatt nem kedvelik őket, habár egyes csoportok számára hasznosak az adottságai. Elsősorban városokban és egyéb civilizált településeken laknak, ahol érvényesíthetik ravaszságukat és kiépíthatják kapcsolataik körét, akikre alapozzák tevékenységeiket.

Artwork copyright © Tod Lockwood

Tetteiket általában a logika jellemzi, ezért harcosnak gyávák, szerencsejátékosnak és tolvajnak pedig túlzottan megfontoltak. A hőség és az erős napsugárzás ellen színes burnuszokba, köpenyekbe öltöznek, ami egyrészt védi őket, másrészt egy kisebb arzenált rejthetnek el benne önvédelmi fegyverekből, melyeken némi méreg pótolja, hogy egy kevésbé izmos shalriss nem tud komolyabb sérülést pusztán izomból okozni.

Szívószájával általában növényi nedveket, s gyümölcselveket szívogat, de ezen keresztül képes susogó beszédére, amit némi telepátiával, gondolati képek és érzések sugárzásával támogat. Közszájon forognak pletykák arró, hogy amikor lehetősége adódik, akkor vért is szív vele. Ennek alapja talán az egyik, vörös és sárga színű sivatagi shalriss alfaj táplálkozási szokásai lehetnek, akik minden elégjük kerülő forrásból maximálisan kinyerik a nedvességet és tápanyagokat.


Ssa-wisst

Furcsa szerzetek egy távoli földről. Hüllők, fejűk hosszúkás, lapos, kezükön 3 ujj található, hosszú, lábnélküli, pikkelyes testük pedig több méter hosszan tekergőzik. Rendkívül ritka faj, s leggyakrabban távoli vidékek barlangjaiban lehet velük találkozni, ahol kisebb templom-erődöket hoznak létre, amit különféle rúnákkal és szimbólumokkal védenek a behatolóktól.

Méretes tojásokból kelnek ki, és a keltetéstől függ, hogy mi lesz a kikelő porontyból – hím vagy nőstény, harcos, dolgozó vagy sámán. Ez utóbbiak a közösség vezetői, ezért a vezetők érthető okokból korlátozzák az újabbak születését.

Artwork copyright © DiTerlizzi

A harcosok ugyan nagyon erősek, ügyesek és ráadásul a harapásuk is mérgező, ám mivel jóval többet fogyasztanak egy átlagos ssa-wisstnél, ezért ez korlátozza a létszámukat. A legtöbb egyed így hím vagy nőstény dolgozó. Sámánjaik ösztönösen képesek már gyermekkorukban is kisebb varázslatokra, és az oktatás során ez egyre hatékonyab lesz. Az idősebb sámánokra jellemző, hogy a mágia annyira átjárja a szervezetüket, hogy torz, puffadt vagy éppen hatalmas, erőteljes lesz a testük, a sámán jellemétől és személyiségétől függően.

Terian

Elfek, bőrük világos, bár egyeseknél előfordulnak sötétebb jegyek is. Hajuk világos, szőke vagy barna, szemük színe igen változatos. Szeretnek szép ruhákban járni, kedvelik az ékes dísztárgyakat, s úgy általában adnak az esztétikára.

A déli tengerpart szigetvilágán, s a környező tengerparton laknak, a nerellonok szomszédságában. A kontinensen belsejében is van pár kisebb telepük, ezek általában jó kapcsolatban vannak a környező lakossággal. Mivel főleg a kereskedelemből élnek, ezért a többi elf lenézi őket, ám ez őket nem zavarja, mert a terianok meg azokat tartják maradinak.

Artwork copyright © Tod Lockwood

Sokan nem kötődnek a hazájukhoz, s mélyen elvándorolnak a kontinens belsejébe, ha ott jó üzletet sejtenek, ezért a Beltenger partján is lehet néha találkozni velük. A sekturokat nem kedvelik, mivel azok amellett, hogy súlyos vámokat vetnek ki rájuk, néha még ki is rabolják karavánjaikat és hajókat, s emiatt gyakran vannak kisebb-nagyobb határvillongásaik. A terian flotta a tengeren verhetetlen, azonban folyami hajózásban nem igazán járatosak, s harcosaik is hiába képzettek, ha a nagydarab sektur zsoldosok egyszerűen legázolják őket, s ezért nem terjeszkedtek jelentősebb mértékben a kontinens irányába, habár a nerellonok földjei az ő védelmük és befolyásuk alatt állnak.

Yador

Apró termetű, hosszú orrú és fülű, huncut arcú manók. Sötét hajuk általában hullámos.Nincs saját nemzetük, más népekkel együtt élnek már időtlen idők óta. Mivel nem szeretik a kemény munkát, ezért általában eszükből és kezük ügyességéből próbálnak megélni. Nem kenyerük a harc, inkább a gyorsaságukban bíznak ilyen esetekben.

Szeretik az ékszereket, a díszes, csillogó holmikat. Kézműveseik igen szép dísztárgyakat készítenek, s e remekművekről messze földön híresek. Városokban összetartó közösségeket hoznak létre, mely megvédi őket az idegenek erőszakosságától.

Artwork copyright © DiTerlizzi

Mivel alapvetőek kíváncsi természetűek és szeretnek értelmet adni az életüknek, gyakran mennek el kisebb csoportokban, hogy termékeny földeket találva kisebb, önellátó tanyákat hozzanak létre, ahol nyugodtan dolgozhatnak A városi yadorok egy része kihasználja az adottságait, és apró termetével, fürge kezével mutatványosnak, zsonglőrnek, akrobatának vagy zsebmetszőnek áll.

Szólj hozzá a témához!

Összes hozzászólás új ablakban

Vissza a Főoldalra Vissza az Általános ismertetőhöz Levél írása