Infó Világ Alkotókör Termékek Játékok Fórum
Hogy írjunk Alkonyt?

( Honlaptérkép ) Főoldal - Alkotókör - Írások - Hogy írjunk Alkonyt?


Az alábbiakban felsorolok pár olyan szempontot, amit szerkesztőként fontosnak tartok az Alkony novellák kapcsán. Az első két pont kivételével általános írástechnikát nem fogom részletezni (habár igény esetén hajlandó vagyok rá), csak a kifejezetten Alkonyra jellemző elemeket.

Bízz magadban!

Ha elkezdtél írni, a legnehezebb lépést már megtetted, a többi csak gyakorlás kérdése. Az nem segít, ha azon gyötrődsz, "milyen rossz író vagy", de az igen, ha arra törekedsz, hogy kijavítsd a hibáidat.

Ne félj átírni a novellád!

Az írás befejezése után ülj le, olvasd át, és ha úgy érzed, jó, hagyd pihenni pár hetet, hónapot, majd vedd újra elő. Időnként előfordul, hogy már nem tetszik, amit olvasol, de ez természetes, hiszen egy író folyamatosan fejlődik.

Ha az írás befejezése után nem érzed azt, hogy jó lenne, ne csüggedj! Ha van egy jó történeted, nem szabad hagyni, hogy kárba vesszen, csak azért, mert lusta vagy újra nekilátni a szerkesztésnek. Ha semmilyen módon nem megy, küldd el a félkész történetet vagy vázlatod a szerkesztőségnek, hátha tudunk vele valamit kezdeni.

Használd fel az Alkony világát!

Az Alkonyt azért hoztuk létre, hogy ne kelljen minden egyes fantasy történethez új háttérvilágot kitalálni. Egyetlen dologra célszerű azonban ügyelni: ha mások által korábban már felhasznált világ-elemekkel (helyszínek, fajok, szereplők) dolgozol, próbálj hitelesnek maradni.

Ellenben bátran alkoss újat - azt azonban tartsd szem előtt, hogy ne ütközzön a már leírtakkal. Tervezz nyugodtan saját városállamot, de az ne legyen pár órányi járásra Wiss Yitane-től, különben már biztos észrevették volna. Dolgozz ki új fajokat, de azok a Beltenger vidékén valószínűleg kisebbségbe fognak tartozni. (Ha nagyon jó az ötleted, az persze felforgathatja a világot akár annyira is, hogy inkább a régi írásokat módosítsuk - erre is volt már példa.)

Bátran nyúlhatsz kevéssé kidolgozott elemekhez, amik felfedezésre várnak. Ha megtetszett bármi, amiről nem találsz máshol utalást, akkor valószínűleg szabadon alakíthatod ki. Mivel a világ nagy, ezért mindig lesznek ilyen pontok.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, küldj levelet a szerkesztőségnek, amiben megkérdezed, hol találhatsz anyagot bizonyos témákról vagy írd le, hogy milyen újításokat szeretnél beletenni a novelládba.

Törekedj az egyszerűségre!

Bár a világban vannak nagy hősök és világrengető események, próbálj meg halandó szereplőket teremteni. Velük az olvasó jobban tud azonosulni, tud aggódni értük.

Ha kezdő író vagy, ne próbálj monumentális történeteket írni! A főhősödnek legyen valamilyen konkrét célja, amit a történetben meg akar valósítani. Javasolt, hogy ezt rövid időn belül kelljen megtennie, hogy a történet pörögjön.

Törekedj a helyes emberábrázolásra!

Az Alkony világának lakói nem csak külsőségeikben, hanem gondolkozásukban is közel állnak az elmúlt korok embereihez - babonások, istenfélők, megszabott erkölcsi normák szerint élnek és elfogadják a kasztok által rájuk erőltetett helyzetüket. A mi jelenkori eszméink az átlag számára elképzelhetetlenek. Így, ha mégis ilyen karaktert szerepeltetsz, gondold át, miért teszed, és hogy mit reagálnának rá a többiek.

Ha beszélnek, nem használnak túl modern kifejezéseket, gondolatokat, azonban a régies szavakat is csak indokoltan használd, pl. egy öreg bölcs vagy varázsló esetében.

Fűzz magyarázatot mindenhez!

Mindig úgy gondolj a történetedre, hogy lehet ez az első fantasy (és ráadásul Alkonyos) történet, ami az olvasó kezébe kerül. Ha elkerülhető, ne használj világ-specifikus szakszavakat, ha mégis szükséged van rájuk, vezesd fel vagy magyarázd meg őket. Ezt lehet a történeten belül vagy akár lábjegyzetben is, a lényeg, hogy az olvasó legalább sejtse, mire utalsz.

A történeten belüli magyarázatot persze nem könnyű megoldani. Legjobb, ha a főszereplő érzései, emlékei által mutatod be. Egy másik megoldás, ha több helyre szétszórod az információt, hogy ne egyetlen nagy falat legyen az olvasónak.

Mágiát csak szükség esetén használj!

A főszereplő csak indokolt esetben legyen mágiahasználó vagy birtokoljon varázstárgyat, különben a mágia megjelenése elveszti a "varázsát". Főleg ellenfelek kezébe lehet adni varázslatokat, amit arra használhat fel, hogy akadályozza a főhős céljait, érzékeltetve a mágia lehetőségeit.

Ha mégis megjelenik a mágia az írásodban, ügyelj arra, hogy hitelesen írd le - olvasd el az Alkony mágiáját, ha már létező mágiaformát használsz fel. Ne felejtsd el, hogy már a kisebb támadó varázslatok is könnyen végeznek a hősökkel, ha nem védelmezi őket mágia. A közvetlen mágikus összecsapásokat ezért érdemes elkerülni.

Készíts Lexikon bejegyzést!

Mutasd be a szereplőket pár mondatban, gondold végig, honnan származnak, milyen képességekkel rendelkeznek. Ha új lényt vezetsz be, írd le, mire képes. Varázslatoknál, varázstárgyaknál gondold végig, milyen hatása van. Ha ezt már a történet elején leírod, mindig szem előtt lesz, amikor adatokra van szükséged, és ha írás közben új ötleteid támadnak, mindig vezesd be a Lexikon-bejegyzésbe is. A Lexikon vezetéséhez nyújt segítséget a Lexikon cikk.

Küldd el az írásod az Alkony szerkesztőségnek!

Ha elkészült a novellád, levélben vagy e-mailben elküldheted a szerkesztőségnek. Tőlünk véleményeket kaphatsz, és ha elég jó lett a történet, meg is jelenhet a honlapon, mindannyiunk örömére, a legjobbak pedig esélyt kaphatnak a novelláskötetekben való megjelenésre is.

Kadmon


Szólj hozzá a témához!

Összes hozzászólás új ablakban

Vissza a Főoldalra Vissza az Alkotókörhöz Levél írása