Infó Világ Alkotókör Termékek Játékok Fórum
Ynevi karakterek az Alkony világán

( Honlaptérkép ) Főoldal - Játékok - Szerepjáték - m.a.g.u.s. - Ynevi karakterek Alkonyon


Chaos és VaBela jegyzetei alapján


A Magus-Alkony játékban a karakterek indíthatnak új karaktereket az Alkony világáról, ám a játékot kipróbálni vágyók ynevi születésű karaktereket is áthozhatnak.

Ha a KM-nek megtetszik a világ, az egész partit átemelheti a korábbi kampányból az Alkonyra, s ha a játékosok szeretnének helybeli karakterekkel játszani, csatlakozhatnak az áthozott csapathoz, így bővítve a lehetőségeket.

Az Alkony világa egy Ynevhez hasonló Anyagi Sík, s így síkkapuval elérhető a hozzáértők számára. Mivel azonban egy síkkapu nyitásához hatalmas mágikus potenciál szükséges, az átlagos karakterek önerejükből nehezen kerülnek át - szükséges hát valamilyen véletlen csoda, vagy különleges küldetés, ami miatt ilyen erőket használnak fel.

Ha a karakterek egy nagyobb hatalom által érkeznek, akkor a mágia forrása miatt a Sinnar nyelvet megértik Alapfokon, bár csak egy igen sajátos, ynevi akcentussal tudják beszélni. Ha véletlenül vagy önerejükből jönnek át, akkor csak kézzel-lábbal értethetik meg magukat a lakossággal, hacsak nem használnak fel valamilyen nyelvértést segítő mágiát vagy pszi képességet (bár ezt erősen korlátozza, hogy nem használhatnak mágiát és pszit).


Képességek, tulajdonságok és képzettségek

Ezek mind változatlanok maradnak, bár némelyiknek nem lesz sok szerepe az Alkony világán (pl. a Kultúra képzettségek).


Pszi képességek

A Pszi képzettséggel rendelkező karaktereket is megrázza a síkok közötti átváltás, és ez olyan mértékben bontja meg lelki harmóniájukat, hogy képtelen alkalmazni képességeit. Ha gyakran meditál, és igyekszik újjáépíteni az egységét, akkor a következő szintlépésnél képes újra használni a meglévő tudását, azonban az Alkony világát sújtó természetellenes kisugárzás miatt csak alvás során képes Pszi-pontot visszanyerni, meditálással nem.

Szintlépéseknél emiatt nem képes új Pszi-pontokat szerezni (esetleg plusz Tp-ért), és új pszi képességeket sem tanulhat meg. Ez érvényes a Harcművészre, Kardművészre és Fejvadászra is.


Mágia

Az ide érkező mágiahasználókat ezen a téren csúnya meglepetések érik, s ideérkezésük után legtöbbjük nem képes használni a varázslatait.

A mágiahasználó karakterek dönthetnek úgy érkezésük után, hogy feladják a mágiahasználó kasztjukat, és váltott kasztúként Harcos vagy Tolvaj kasztúként fejlődnek tovább. E döntésre érdemes bíztatni is őket, mivel ők nem tudják, hogy szintlépés után visszakapják az erejüket, csak azt látják, hogy nem működik semmi, amit eddig használtak.


Manapontok

Az Ynevi Manapontot YMP-nek, az Alkony Manapontot pedig AMP-nek nevezzük. Az Ynevről hozott manaforrások (Hatalom Itala, drágakövek, stb.) YMP-t tárolnak, és csak akkor akkor kezdenek el szivárogni, ha a mágiahasználó aurájába töltődnek - vagyis, ha a karakter felírja magának az YMP-t. Az AMP-nek csak a felét tudják az ynevi karakterek felhasználni, mivel az aurájuk számára idegennek minősül.

A Bárd, Boszorkány, Boszorkánymester, Tűzvarázsló és Varázsló érkezésekor elkezd elszivárogni az ynevi manája. Minden 3. körben 1/10-del (felfelé kerekítve) csökken az YMp-jük. Amíg van YMp-jük, addig használhatják a varázslataikat, de ha eléri a 0-t, onnantól nem képes a varázslatait használni.

Mindegyik mágiahasználó érzi, hogy fogy a manája, de egyedül a Varázsló tudja, hogy mindez azért következik be, mert manahiányos területre érve szivárogni kezd a bennük rejlő mágikus erő, kitöltve a manamentes teret az a mana síkjának Alkony világához kapcsolódó területén. Mivel az ynevi mana más jellegű, mint a helyi mana, ezért szétszéled a mana síkján, bármennyire is összetartó.


A Varázslók, bár érzékelik az Alkonyos mana-hálót, de nem képesek Kinyeréssel meríteni belőle, amíg meg nem tanulják a módját.

Varázsló és Tűzvarázsló az első szintlépése után, amit az Alkony világán szerez, képes minden 5. szintje után 1 varázsló szintje érvényesül, s 10 AMP-nyi varázslatot használni. (Vagyis egy 1-5. szintű 10 AMP-t, 6-10. szintű 20 AMP-t, egy 11-15. szintű 30 AMP-t.) A további szinteket az eredetin felül szerzi, de csak az ötöde érvényesül használható szintként. (Vagyis egy 11. szintű karakter a 12. szintre a M* alapkönyvben leírtak alapján jut el, de ebből csak Kp-t és Harcértékeket kap.)


A Bárdok már az első tiszta egű éjszakán fel tudják tölteni mágikus energiáikat, ha szerencséjük van. Amikor megszólaltatja az Összhangzatot, dobni kell d10-5-tel, és ennyiszer 10%-át kapja meg a maximális Manapontjának (minimum 0%, maximum 50%), mivel az Alkony világa felett időnként sötét sávok keresztezi az eget, ami tisztátalanná teszi a felsőbb szférák manáját. Azért 50% a maximum, mivel ez számára egy idegen világ.

d10-5:  
-4-0 0 %
1-5 10-50 %

Amikor elméje megtelik manával, érzékeli, hogy ez teljesen más, mint a korábban használt mana, s ez akadályozza a mágiahasználatban is. Amikor először használ egy varázslatot az Alkony világán, az biztos, hogy sikertelen lesz, de érzékeli, hogy hol akadt el a mana áramlása a varázslat közben. A következő használatnál, tanulva az előző esetből, már 50 + 5*szint % esélye van arra, hogy sikerüljön. Minden egyes sikeres varázslás 5%-kal növeli a varázslás esélyét legközelebb, ha 01-et dob, akkor jobban megérti a helyi mágia természetét, és 10%-kal nő a tudása. Ha eléri a 100%-ot, onnantól nem kell százalékot dobni. Ha elrontja, akkor vagy nem működik a mágia, vagy valami hasonló hatás jön létre, 00-nál pedig valamilyen kellemetlen dolog következik be.

Gonosz bárdok idővel megtanulhatják, hogy tudják ezt a tisztátalan manát ártó varázslatok táplálására használni, s onnantól megkapják az 50% AMp-t minden éjjel, s a dobás azt mutatja meg, melyik része az, amit csak másoknak való károkozásra használhatnak.


Boszorkányok és Boszorkánymesterek korlátozás nélkül használhatják a mágiájukat, bár rájuk is jellemző, hogy az YMP folyamatosan szivárog belőlük, ha feltöltik magukat az Ynevről hozott Hatalom Italával.

A Hatalom Italának helyi elkészítése azonban jelentős akadályokba ütközik, mivel az Alkony világán nem lehet kereskedőktől beszerezni az alapanyagokat, erdők pedig, ahol begyűjthetné a füveket, csak a legendákban vannak...

Minden Boszorkány és Boszorkánymester kénytelen saját utakat találni a Hatalom Itala elkészítéséhez - a KM engedélyével a következő szintlépéséig kitapasztalhatja, mi működik és hogyan. Mivel a vér ereje az Alkony világán is potens, ezért javasolt a véráldozat hozzáadása a Hatalom Itala keveréséhez.


A Pap főkaszt tagjai nem érzékelik istenük jelenlétét az Alkony világán, ezért érkezésük pillanatától kezdve varázsolni sem képesek, s mivel nem tudnak kapcsolatba lépni vele, Asztráljuk 2-vel csökken itt tartózkodásuk alatt.

Ha az Alkony világának hasonló feladatkörű vallása felkarolja őket, akkor egy itt szerzett szintlépés után felavatják, a korábbi Képzettségeit és Harcértékeit megőrzi, de az effektív papi szintje ötöde lesz a korábbinak, s az újabb szintjeit ezen felül szerzi. Olyan papok és paplovagok, akiknek szerepel a jellemében a Rend, nem válthatnak át más vallásba.

Példa: egy 6. szintű pap a 7. szintre lépve átigazol egy helyi valláshoz, itt 2. szintű lesz, és a következő szintlépéséhez a 3. szinthez előírt Tp-t kell összegyűjtenie.

Ha egy hitváltó pap visszatér Ynevre, nem kapja vissza a korábbi szintjeit, és a KM dönthet úgy, hogy az istene elhagyja őt, ha a pap is elhagyta őt a másik világon.


Szólj hozzá a témához!

Összes hozzászólás új ablakban

Vissza a Főoldalra Vissza a Magushoz Levél írása