Infó Világ Alkotókör Termékek Játékok Fórum
Opcionális szabályok

 


Multi-kaszt

A multi-kaszt kezelésére azt a szabályt javaslom, amihez hasonlót a DnD3e-ben is bevezettek, vagyis, ha összegyűlik a szintlépéshez elegendő Xp, akkor arra a kasztjára osztja, amelyikre akarja. Ekkor megkapja a kasztjából adódó új képességeket, valamint a kaszt alapján dobott Hp felét. Képzettségeit aszerint kapja, amelyik előnyösebb neki, de ha a képzettségek szempontjából hátrányosabb kasztjával magasabb szintre ér, és megkapja a képzettséget, akkor a jobbik kasztjából már nem jár neki.

Javaslom továbbá, hogy az emberek is lehessenek multi-kasztúak, mert szerintem sokat javít a játékon, és segít az ember-központúság kialakításában. (És nem próbál mindenki fél-elfet nyitni, hogy ezt megtehesse.)


Hp-rendszer

Ennek a bevezetésével óvatosan kell bánni, mert bár eléggé visszaadja az Alkony hangulatot, ám a játékot igen véressé teheti, ha a játékosok túl sok harcba keverednek...

A szabály lényege, hogy a karakterek csak 3. szintig kapják meg a kasztnál leírt kockák alapján a Hp-t, utána már csak azt, amit normális esetben 10. szint után kapnának (vagyis a tolvaj, varázsló +1/szint, pap +2/szint, a harcos pedig +3/szint).

Így a karakterek Hp-je ugyan jóval magasabb lesz, mint az átlagos, kaszt nélküli NPC-knek, ám mégis kétszer is meggondolják magasabb szinteken is, hogy belekeveredjenek tömeges harcokba, ahol a sok kis sérülés egy idő után veszélyes mértéket ölthet.


AC szabály

A fenti esetben bevezetett Hp-rendszer mellett hasznos kiegészítés, ha a karakterek minden egyes alkalommal, amikor a kasztjukból adódóan fegyveres képzettséget kapnak, e mellé még +1 AC is jár. Ezzel jobban kiegyensúlyozódnak a karakter esélyei, viszont a fix. sebzések, pl. csapdák, sav, mérgek, így is masszÍv sebzéseket vihetnek be.


Szólj hozzá a témához!

Összes hozzászólás új ablakban

Vissza a Főoldalra Vissza az AD&D-hez Levél írása