Infó Világ Alkotókör Termékek Játékok Fórum
Modellezési tanácsok - Tereptárgyak készítése

( Honlaptérkép ) Főoldal - Játékok - Makettezés - Modellezés - Tereptárgyak készítése


Alapanyagok

A leggyakrabban használt alapanyagok a karton, hungarocell, farost vagy műanyag lemezek. Ezen kívül szét kell nézni otthon, és úgy általában mindig érdemes nyitott szemmel járni, mivel a legmeglepőbb helyeken találhatunk tökéletes alkatrészeket. Kidobás előtt mindent érdemes megnézni, hogy mire lehetne felhasználni. Ugyanezért ajánlom a 100 forintos boltokba járást, mivel ott olcsón lehet hozzájutni hasznos holmikhoz.

Anyagok:

Karton, hullámkarton: Kartondobozokat bármelyik boltból lehet szerezni, és azokat lehet méretre vágni. Festeni szinte bármivel lehet, modellfesték mellett akár vízfestékkel vagy filctollal is.
Hungarocell: Kisebb méretű lapokat csomagolóanyagokból lehet kivágni, nagyobb méretűeket szigetelőanyagként árulnak. Festeni modellfestékkel és filctollal lehet. Olajfestéknél vigyázni kell, mert a hígító oldja a hungarocellt, ezért vagy hígítás nélkül, vagy nagyon kevés hígítóval kell használni.
Farostlemez: Ha csak kisebb mennyiségre van szükség, boltokban időnként lehet maradékokat ingyen vagy nagyon olcsón kapni. Festeni modellfestékkel lehet.
Műanyag lemezek: A leselejtezett reklámtáblák tökéletesek. Festeni modellfestékkel lehet.
Terepkészítő anyagok: Homok, sóder, fűrészpor. Barkácsboltokban, de bármelyik építkezésről zsákszámra lehet kérni. Festeni modellfestékkel lehet.

Szerszámok:

Tapétavágó kés: A lapok elvágásához, vigyázni kell vele, senki se vágja le egyetlen testrészét se!
Ragasztó: Érdemes kitapasztalni, melyik anyagot mi ragasztja a legjobban, de általában barkácsragasztó és pillanatragasztó elég szokott lenni mindenhez.
Ecsetek: Festék és ragasztó felviteléhez. Terepek festéséhez bármilyen nagyméretű ecsetet lehet használni. Az alapszín felviteléhez nyugodtan lehet régi, kopott ecseteket használni, annál nem számít a pontosság.
Tű: Kisebb hibák eltávolítására és apró lyukak fúrására.

Ragasztás

Ha a ragasztás nem sikerül tökéletesen, és a ragasztott felület rendszeresen szétválik, akkor érdemes lehet más módon is rögzíteni. Nagyobb tereptárgyakat szöggel, kisebbeket dróttal lehet megerősíteni.

Terepek textúrával borítása

Ehhez a terepet be kell kenni ragasztóval, majd be kell szórni a választott alapozó anyaggal. Ez lehet homok, fűrészpor, kavics, akár keverve is. Ha a ragasztó hamarabb megszárad, mint az alapozó anyag beleragadna, két lehetőség van.
Az egyik a ragasztó vízzel való hígítása, ekkor több idő van az alapozó rászórására.
A másik az, hogy csak egy kisebb részt kenünk be ragasztóval, és szórjuk meg, így egyszerre kisebb részekben oldjuk meg az alapozást. A következő adag beragasztózása közben érdemes egy kicsit a már befejezett részre is kenni, hogy egységesebb legyen az alapozás.

Kadmon


Szólj hozzá a témához!

Összes hozzászólás új ablakban

Vissza a Főoldalra Vissza a Makettezéshez Levél írása