Infó Világ Alkotókör Termékek Játékok Fórum
Modellezési tanácsok - Pusztai terep készítése

( Honlaptérkép ) Főoldal - Játékok - Makettezés - Modellezés - Pusztai terep


Az Alkony maketteknél és taktikai játékoknál fontos szerepet kap a tereptípusok közül puszta, hiszen a legtöbb csatát, ütközetet ilyen környezetben vívják.


Megjelenés

A pusztáról és kopárságról legtöbben a sivatagokra asszociálnak, azonban a Beltenger vidéke porsivatag. A föld színe szürkés, olykor sötétszürke árnyalattal.

Makettezés: Puszta készítéséhez alapozó anyagként használj szürke fűrészport, port vagy hamut.

Először alapozd le a terep felületét fekete festékkel, hogy teljesen belepje. Ezután vízzel hígított ragasztóval kend be a terep felületének egy kb. 20x20 cm-es részét, és szórd meg bőven a terep alapozással. Hagyd egy kicsit megszáradni, aztán készítsd el a következő részt. Ha a teljes terepet megcsináltad így, szórd be az egészet az alappal, és hagyd teljesen megszáradni. Ha megszáradt, szórd le róla a felesleget. Matt lakkal lehet tartósabbá tenni a terepet.

Ha nem egyenletesen poros terepet szeretnél, akkor szórj kavicsot is az alapozóanyag közé.


Növényzet

Bár a Rowlind puszta kopár, koránt sem mentes a növényzettől. Fűcsomók, kisebb bokorcsoportok, magányos fák itt is megtalálhatóak.

Makettezés: Hagyományos módon készítsd el a növényeket, azonban ügyelj arra, hogy a fák, bokrok kérge általában sötét, szinte fekete, s a füvek általában szürkések vagy sárgák (elszáradtak). A mérgező növények is gyakoriak, ezek tövébe lehet csontvázakat, koponyákat helyezni.


Romok

A Beltenger vidékének több évezredes múltja van, s mindegyik civilizáció itthagyta a nyomait - romok formájában.

Makettezés: A pusztai terepen legyen legalább egy ősi maradvány, ami a korábbi életre utal. Ez lehet egy ház vagy erőd romja, esetleg egy álló vagy ledőlt oszlop, szobor, vagy egy romos híd egy szakadék fölött.

Ha egynél több romot használsz, nem feltétlenül kell azonos stílusúnak lenniük - készülhettek teljesen különböző korszakokban, mások keze által.

Romok az ősidőkből: Az elfek érkezése előtti lakók nem emberi méretűek és pszichológiájúak voltak, ezért a romjaiknál nem muszáj az emberi normákhoz ragaszkodni. Engedd szabadjára a fantáziád a formák, arányok és színek tekintetében.

Elf romok: Esztétikusak és elegánsak. A kapuk, ablakok ívesek, az épület maga pedig művészi alkotás. Használj referenciának a földi építészetből reneszánsz épületeket, katedrálisokat.

 

Theldarin romok: A Beltenger vidékén főleg erődöket, őrtornyokat építettek, bár kisebb kolóniákat is létrehoztak. Erődjeik magas tornyokból álltak, melyeken a talajszinten nem volt kapu - a bejáratok a tornyok tetején nyíltak, hisz sárkányaik hátán könnyen be tudtak jutni. Olykor az erődökbe is csak sárkányháton vagy portálkapun keresztül lehetett bejutni, így akadályozva az elfek szövetségeseinek támadását. Épületeik funkcionálisak, s általában egyetlen sziklából lettek mágikusan kialakítva, így illesztékek nincsenek rajtuk. Az őrtornyok falából olykor mászást gátló akadályok vagy fióktornyok nyúlnak ki.

Kataklizma utáni romok: A katasztrófa túlélői elvesztették érdeklődésüket az építészet tudománya iránt, így az elfek tudása nagyobbrészt elveszett. Az újonnan készült épületek primitívek, sziklákból vagy fából lettek összetákolva. Gyakran használják az ősi romokat alapként új épületek felhúzásakor is.

Emlékművek és szobrok: Egy egyszerű alapra ragassz fel egy szimbólumot, figurát vagy állatot. Lehet sérült is, hiszen az évszázadok könnyen megrongálhatták.

Kadmon


Szólj hozzá a témához!

Összes hozzászólás új ablakban

Vissza a Főoldalra Vissza a Makettezéshez Levél írása