Infó Világ Alkotókör Termékek Játékok Fórum
Modellezési tanácsok - Figurák átalakítása

( Honlaptérkép ) Főoldal - Játékok - Makettezés - Modellezés - Figurák átalakítása


Figurák átalakítása hevített drót által

Az Alkony figurák alapanyaga polietilén. Ez egy hőre lágyuló műanyag, ami sok átalakításra ad lehetőséget.

Ehhez fel kell melegíteni egy drótot, és azzal lehet kisebb változásokat eszközölni a figurán. A drótot nem kell izzásig felhevíteni, elég, ha csak forró.

Eszközök

Eszközként fel lehet használni merev drótot, gombostűt, vagy akár gem-kapcsot is.

Azért, hogy hevítés közben ne okozzon gondot a tartása, a dót tövét érdemes szigszalaggal betekerni, vagy át lehet szúrni foglalaton, ami nem olvad el, vagy gyullad meg a drótot érő hő hatására.

Én az egyik végén kinyitott, és többszörösen meghajlított gem-kapcsot használok. Ezt az összetekert részénél kell fogni, és a kiegyenesített résszel alakítani rajta. Ez így egy többfunkciós eszköz: az egyenes végével lehet vékony vonalakat húzni, a meghajlított résszel pedig a legömbölyítendő felületeket lehet egyengetni..

Kell valamilyen hőforrás is. Erre a legjobb egy öngyújtó, de gázégő is jó.

Műveletek

Mielőtt nekilátnánk a végleges műveleteknek, érdemes először más hőre lágyuló műanyag darabokon kipróbálni, mi a megfelelő hőmérséklet, mielőtt a figurát sérülés érné.

Ezzel a technikával az öntvényből visszamaradt kiálló részeket is el lehet tüntetni. A felmelegített tűvel a kiálló részt kell addig simítani, amíg el nem tűnik.

Ha a figuráról valamit le kellett vágni (pl. egy oda nem illő fegyvert, pajzsot), akkor a melegített tűvel el lehet tüntetni a vágás után maradt lapos részt, s ívet vinni bele.

Átalakítási lehetőségek:

Konvertálás

Konvertálásnak nevezzük, ha a figurát több figura részeiből alakítjuk ki, vagy ha a figurára kiegészítéseket erősítünk. Ezeknél több lehetőség van:

Ragasztás: A műanyagot polisztirén cementtel kell összeragasztani, de pillanatragasztó is működhet, bár lehet, hogy lassabban ragad.

Forrasztás: A figurák átalakításánál leírt hevítéssel a két összeillesztendő oldalt nagyon gyorsan felmelegítjük, majd összenyomjuk. Ha jól csináltuk, azonnal összeragad. Az illesztés peremét hevített dróttal végig lehet simítani, eltüntetve azt.

Dróttal összeillesztés: Az összeillesztés részeit érdemes megerősíteni mindkét oldalra belefúrt dróttal (vagy egy gem-kapocsból. tűzőgép kapocsból kivágott darabbal). Ilyenkor bele kell nyomni a beragasztózott végű drótot az illesztés helyére, meg kell várni, amíg megragad, majd kell ragasztózni az illesztés helyét, és a kiálló drót végét, és rá kell erősíteni a hozzáillesztendő részt. Ha a drót fel lett hevítve, könnyebben bele lehet tolni. A tűzőgép kapocs szögletes, így kevésbé fordul el a hozzáillesztett rész, mint egy drótnál. Ha forgatható testrészt szeretnél készíteni, akkor gem-kapcsot (vagy kör-keresztmetszetű drótot) érdemes használni.

Konvertálási lehetőségek:

Kadmon


Szólj hozzá a témához!

Összes hozzászólás új ablakban

Vissza a Főoldalra Vissza a Makettezéshez Levél írása