Infó Világ Alkotókör Termékek Játékok Fórum
Modellezési tanácsok - Épületek készítése

( Honlaptérkép ) Főoldal - Játékok - Makettezés - Modellezés - Épületek készítése


A tereptárgyaknál használatos anyagokat használhatjuk épületek készítésére is. Természetesen az épületek készítéséhez legtöbbször a véknyabb anyagokat részesítjük előnyben, amivel könnyebben tudunk falakat készíteni.

Falak

A falak anyagát attól függően kell kiválasztani, hogy mennyire lesz látható az épület belseje. Ha csak a fal egyik oldalát látjuk, akkor lehet bármilyen vastag, és kinézhet bárhogy a nem látható oldala.

Tömör épületek

Tömör épület az, amibe nem lehet belátni, s így csak a külseje számít. Ezeknek az anyaga lehet egybefüggő (pl. egy hungarocell tömb), vagy lehet lapokból összeállítani a falait. Az épület belső részénél nem kell törődni a ragasztás és merevítés elrejtésével, mivel úgy sem fog látszani.
Lehet alá alapot ragasztani, de rendszerint önmagában is jól megáll.

Romok

Nyílt romok: A falak szabadon állnak, ezért a falnak megfelelő vastagságúnak kell lennie, s le kell festeni mindkét oldalát. A szabadon álló falak miatt szükség van egy alapra, amire rá lehet ragasztani a romokat.

Sérült épületek: Ezeknél a falak legalább egy része szabadon áll, és ezeknél be lehet látni az épületbe. A romos részeket ki kell dolgozni, hogy hitelesen nézzen ki a rom. Akár kisebb bútordarabokat is be lehet tenni, ha a sérülés nem túl régi. Ha a sérülés csak egy betört ablak vagy beszakadt fal, akkor az épület rendszerint alap nélkül is megáll, de ha töredezett falakból áll, akkor szükség lehet arra, hogy egy nagyobb alapra ragasszuk fel.

Kinyitható épületek

Olyan épületek, amiknek levehető a teteje, oldala, s így be lehet látni. Ezeket előre érdemes alaposan megtervezni, s úgy készíteni, hogy könnyen eltávolítható legyen a fala vagy a teteje, de mégis stabilan rögzítsen. Itt a belső falaknak is reális vastagságúnak kell lenniük.
Ha figurákat is akarunk használni bent, akkor a végleges rögzítés előtt ki kell próbálni, hogy elférnek-e, és módosítani, ha nem. A folyosók szélességét a falak magasságának függvényében kell megválasztani - minél magasabb a fal, annál szélesebb folyosó kell, mivel magas falak mellett nehéz a figurákat kézzel pontosan lehelyezni.
A belső falak lehetnek jelzésértékűek - 1 centis, vagy akár csak egy megrajzolt vonal is -, mert ez nagyban megkönnyíti a figurák mozgatását.

Textúrázás

Falakat lehet magukban is használni, de lehet textúrázni is őket a tereptárgyaknál ismertetett módon. Textúra-anyagként a finom szemű homok a legalkalmasabb.

Romos téglafalak

Néhol a romoknál kilátszik a téglák sora a fal maradványából. Ehhez érdemes a falon ütött rést szögletesen kivágni, mintha téglák lennének ott, és megfelelően festeni. Aki nagyon ráér, az készíthet apró téglákat, és azokat is felhasználhatja a reálisabb modellhez. Ehhez megfelel bármilyen apró, szögletes anyag - pl. feldarabolt hungarocell, apróra felvágott fapálcika vagy műanyag rúd.

Faépületek, kerítések

Gyufaszálakat, fogpiszkálókat vagy feldarabolt hurkapálcikát lehet használni farönkökből vagy gerendákból álló falak állítására.
Ha önmagukban állnak, akkor le kell szúrkálni őket egy alapba, és egymáshoz ragasztani őket. Ha az épület külső falát alkotják, akkor pedig egy vékony papírra lehet ragasztani, és azt felhasználni.

Tetők

Lapos tetőt egyszerű készíteni - egy lapos tetőt ragasztunk az épületre.

Szalmatetőt legegyszerűbb szalmából készíteni, vagy bármilyen vékony szálú anyagból.

Cseréptetőkhöz több lehetőség is van:

 

Kadmon


Szólj hozzá a témához!

Összes hozzászólás új ablakban

Vissza a Főoldalra Vissza a Makettezéshez Levél írása