Infó Világ Alkotókör Termékek Játékok Fórum
Alkony figurák

( Honlaptérkép ) Főoldal - Játékok - Makettezés - Alkony figurák


Az Alkony figurák hőre lágyuló műanyagból készült 25 mm-es méretarányú makettek. A hazánkban elterjedt (Citadel, Ral Partha, Wizards) figurák általában más anyagból készültek, ezért igyekszem kitérni a különbségekre.

Festés

A figurák egyaránt jól festhetőek olaj és akrill-festékkel is. Az olaj festéket hígítóval lehet oldani, míg az akrill-festéket a víz oldja.

Mivel a figurák rugalmasak, ezért a festék hajlamos lepattogni a hajlatokról, így időnként újrafestést igényel. Emiatt érdemes a festékek alap színét (nem több festékből kevert színt) használni a kifestésükhöz, hogy a következő festésnél ne okozzon gondot a szín újra kikeverése. (Egy másik megoldás a keverési arányok pontos megadása.)

Ragasztás

Elvileg polisztirén cementtel kell a műanyag részeket egymáshoz ragasztani, de a pillanatragasztó is tökéletesen használható - igaz, ekkor egy kicsit lassabban ragadnak egymáshoz a részek.

Átalakítás (Konvertálás)

A hőre lágyuló műanyag egyik nagy előnye, hogy könnyen változtatható a figura póza. Kisebb változtatásokat akár kézzel is végre lehet hajtani, de a komolyan változásokhoz fel kell hevíteni a figurát. Ehhez olykor elég egy hajszárító melege, de forró vízbe is lehet mártani. A póz tartósságát elősegíti, ha a szükséges pózban tartjuk egy ideig a forró közegben. (Pl. fogóval igényre hajlítjuk, nyomjuk, és úgy tartjuk a hajszárító sugarába.) Amire vigyázni kell, hogy a túl erős nyomás hatására a felhevült figurán ott maradhat a fogó nyoma. Ha részletekben gazdag terület (pl. fej) kerül átalakításra, akkor azt érdemes pózba állítás nélkül felhevíteni, majd kézzel irányba állítani, s addig hevíteni és állítani, amíg el nem éri a végleges helyét.

A figurák részeit is lehet keverni, ehhez egyszerűen egymáshoz kell őket ragasztani.

Lovas és gyalogos karakterek

Bizonyos figurákra szükség lehet lovas és gyalogos pózban is. Ha nincs hasonló megjelenésű lovas és gyalogos figura a készletedben, akkor két lovas figurából kell kiindulni, s az egyik lovast gyalogossá alakítani.

Ehhez a lovas figura lábait ki kell egyenesíteni, s a tartását álló helyzetűvé alakítani. Sok lovas figurát könnyen át lehet alakítani futó figurává úgy, hogy az egyik lábát hátra húzzuk. A lovas figurák keze olykor nem túl dinamikus, ezt főleg futóvá alakított figuráknál érdemes korrigálni, hogy lendületben legyenek.

Ha ez megvan, akkor egy megfelelő talpat kell a lába alá ragasztani. A lovas és a gyalogos változatot érdemes egyszerre kifesteni, hogy ugyanazok a festékek legyenek mindkettőn.

Varázslók

Varázsló figurákat nem szükséges külön vásárolni, a legtöbb harcosból ki lehet őket alakítani. Olyan figurát érdemes választani, aminek nincsenek fegyverek a kezében, vagy könnyű eltávolítani őket, hogy a varázslói pózba lehessen állítani. Erre pl. a lándzsás figurák ideálisak, mivel legtöbbször mindkét kezük szabad.

A lovas figurákat is érdemes átnézni, mivel sok lovas lándzsás figura eleve a magasba emeli a kezét, bár ezeknek a lábait át kell alakítani gyalogossá.

A varázslók kifestésére érdemes nagyobb figyelmet szentelni, hogy minél jobban kitűnjenek a többi figura közül. Érdemes nekik díszes, mintázott talpat készíteni, esetleg a varázslataikat megjeleníteni a figurán - pl. villám vagy tűzcsóva csap ki a kezükből, esetleg egy forgószél közepén állnak.

Kadmon


Szólj hozzá a témához!

Összes hozzászólás új ablakban

Vissza a Főoldalra Vissza a Makettezéshez Levél írása