Infó Világ Alkotókör Termékek Játékok Fórum
Festési tanácsok - Bandák kifestése

( Honlaptérkép ) Főoldal - Játékok - Makettezés - Festés - Bandák kifestése


Bandák az Alkony világán

Az Alkony világának lakói csak ritkán verődnek össze egyenruhás csapatokba, sokkal inkább jellemző, hogy a 10-20 fős csapatok mind egyéni felszereléssel és ruházattal rendelkeznek.

Mivel kis csapatok harcolnak, akik ismerik egymást, így nincs szükségük arra, hogy külön jelzések mutassák a különbséget. Ennek ellenére gyakran vannak az adott bandára jellemző kisebb ruhadarabok, amiket a banda legtöbb tagja visel - pl. egy kendő, köpeny, vagy egy jellegzetes színű ing, nadrág.

Még az egy bandába tartozók faja vagy népe is változatos, jól megfér egymás mellett a világos bőrű bajszos sektur és az ébenfekete sinnar.

A bandáknak több fajtája van:

Városi rablóbandák: Ezek általában egy népből származnak, és a ruházatuk is hasonló, hisz adott helyről szerzik be azokat.

Pusztai portyázók: Nagyobb részt egy népből származnak, de könnyen befogadnak más népbe vagy fajba tartozókat is, ha azok bebizonyítják rátermettségüket. Általában vannak közös elemek a ruházatukban, de a világot járva számtalan egzotikus ruhát és felszerelést szereznek be.

Kalandor csapatok: Sem a fajukban, sem a felszereléseikben nincs sok közös. Ruházatuk akkor egységes, ha közös a származási helyük, esetleg huzamosabb ideje tartózkodnak egy helyen, s alkalmazkodtak a helyi divathoz.


Bandák kifestése

Először is nagyjából tervezd meg, milyen csapatról van szó: milyen fajba és melyik néphez tartoznak, a banda jellegét tekintve rabló, zsoldos, felderítő vagy kalandor, és mennyire gazdagok, milyen a felszereltségük.

Ha kiválasztottad a figurákat, az alapos ember csinálhat mindegyikhez tervet előre, hogy festi ki őket. Erre ritkán szoktam venni a fáradságot, általában megelégszem azzal, hogy kigondolom, milyen színeket fogok használni; néha azonban el is akadok festés közben.

A bandához tartozó vezéreket vagy egyéb fontosabb karaktereket (alvezérek, mágiahasználók) érdemes előre megtervezni, mivel azok több figyelmet kapnak majd, mint a többi figura. Ha a figura lovagol, akkor a hátasát és az azon lévő felszerelések kifestését is át kell gondolni, hogy passzoljon egymáshoz. Az, hogy előre meg vannak tervezve, nem jelenti azt, hogy külön kell őket megfesteni. Ilyenkor gyorsítja a festést, ha a vezér festése közben használt színeket használjuk alapként a többi figura kifestéséhez is.

Hogy elég változatos legyen a csapat megjelenése, több megoldás létezik:


Véletlenszerű festés

Ha előtted vannak a festékek, válassz ki egy színt, esetleg keverj egyet! Ezután válassz ki egy felületet (pl. szabad bőrfelület, csizma, nadrág, ing, vért, sisak, pajzs) valamelyik figurán és fesd ki vele! Ezután válassz ki egy másik figurát, azon is válassz ki egy felületet (nem feltétlenül ugyanolyat, mint a másiknál), és azt is fesd ki. Ha úgy érzed, már eleget festettél ezzel a színnel (vagy elfogyott a festék), akkor váltsd egy következő színre.

Egy átlagos rablóbandánál a természetes színeket ajánlom (sárga, barna, vörös, zöld), de ha jómódú, esetleg piperkőc csapatról van szó, akkor bátran lehet használni a fehéret, kéket, lilát is.

Ha vezért festesz, akkor az ahhoz használandó színeket egyenként végig lehet venni, és megfesteni vele a többieket. Ezzel elég egységes színt tudsz adni a figuráknak, mégsem lesz egyenruha jellegű a megjelenésük.

Ha a kikevert festékből még maradt, és nem akarsz már ilyen színt használni, akkor lehet hozzá keverni egy másik színt, és ezzel az új árnyalattal is dolgozni a figurákon. Pl. bőrszínek kifestésénél érdemes tisztán kezdeni a bőrt, aztán egyre sötétíteni, barna, esetleg vörösbarna hozzáadásával, ezzel adva változatos bőrszínt a figuráknak.

Ha valamilyen élénk színből (kék, zöld, vörös) maradt még kikevert festék, akkor a legvéknyabb ecseteddel lehet tetoválásokat vagy harci festéket tenni a figurákra, esetleg díszeket a ruhájára.

Addig váltogasd a színeket, míg mindegyik figurát sikerült kifestened. Amikor elkészültek, érdemes egy kicsit átnézni, és ha nagyon csúnyán néz ki valamelyik színösszeállítása, vagy ha ihletet kaptál egy jobbra, fesd át őket, amíg még lendületben vagy.

Ne félj egy színt szokatlan célra használni, ameddig jól (vagy legalább is érdekesen) mutat a figurán! A bőrt nem muszáj bőrszínűre, a fegyvereket fémesre, az állati bőrüket sötétbarnára festeni.

Nem szabad elfelejteni, hogy az Átok miatt a bőr színe bármilyen lehet, s ez vonatkozik az állatok bőrére is. Egy vörös bundájú farkas szőre pl. akkor is vörös lesz, ha valaki ruhaként vagy vértként viseli. A fegyvereket különféle anyagokból készítik, köveket és csontot is felhasználnak - így a fegyverek színe lehet barna, szürke, csontszínű is, vagy bármilyen, amilyet szeretnél használni.

Mindenre lehet megfelelő magyarázatot találni. Ha pl. kékre fested a figurák arcát, akkor használhatnak harci festéket, tetoválhatják magukat, esetleg valamilyen mágia hagyott rajtuk nyomot - ha tetszik neked, maradjon.


Hasznos, ha egyszerre több készülő banda is ott van a közeledben, amiket hasonló színekben képzeltél el. Ha pl. egy közös fajba tartozik mindkét banda, akkor ugyanazokat a bőrszíneket lehet a másiknál is használni.

Fegyverek színének kifestését is meggyorsítja, ha minél több figura van elől, mert a fegyverek kifestése általában kis mennyiségű festéket igényel, és ha már kikever az ember egy jó színt, használja is. Akkor is igaz, ha nem keverjük a színt, hanem csak belemártjuk az ecsetet a festékbe, és amíg rajta van az ecseten, addig fessük a figurákat vele, amíg el nem fogy.


Járókelők kifestése

Bandák kifestése közben érdemes elől tartani néhány olyan figurát is, akiket a játékban járókelőként, semleges résztvevőként, esetleg zsoldosként akarsz felhasználni - ezekben ugyanis szinte semmi közös nincs.

Ha kikevertél egy színt, és már kifestetted azokat a figurákat a bandából, akiket akartál, a fennmaradó festéket véletlenszerűen rá lehet tenni ezekre a járókelőkre. Így nem pazarlod el az ecseten maradó festéket, és ha nem is tudod vele teljesen kifesteni a kiválasztott felületet, érdekes alapozó-színt adhatsz neki, vagy fura megjelenést kölcsönözhetsz a figurának.

Bármilyen színt fel lehet használni a bőr, a haj, a ruhadarabok vagy a felszerelések kifestésére. Az Alkony világán meglehetősen gyakoriak a különböző mágikus torzulások, így nem lehetetlen, hogy valakinek kék arca és vörös haja legyen.

Kadmon


Szólj hozzá a témához!

Összes hozzászólás új ablakban

Vissza a Főoldalra Vissza a Makettezéshez Levél írása