Infó Világ Alkotókör Termékek Játékok Fórum
Kadmon a novelláiról

( Honlaptérkép ) Főoldal - Alkotókör - Írások - Kadmon: Kadmon a novelláiról


Az alkotás folyamata

Irás közben szinte mindig valamilyen zenét hallgatok, ennek a stílusa rettentően változó, hol Nine Inch Nails vagy Marylin Manson, hol instrumentális filmzenei albumok, időről időre a Monster Magnet Powertrip-jét hallgatom... Zene nélkül is biztos tudnék írni, de mivel zene-függő vagyok, ezért inkább nem próbálkozom vele (biztos, ami biztos). Ezen írás közben épp a Titan AE albumot hallgatom, aki szereti a könnyedebb stílust, annak javaslom kipróbálásra :)

Legtermékenyebb éjjel vagyok, olyankor szoktak születni az írásaim, habár a Bevezetés (jelenleg Érkezés) első oldala után a többit nappal írtam, és a Csontlabdás novellám is nappal íródott... Mondjuk, ezek egy kicsit el is térnek stílusukban a többitől. A Sorsok közül párat szintén nappal írtam, de az inkább egy lelkiállapot volt, és nem érzem úgy, hogy különösebben befolyásolhatta volna bármilyen napszak.

(Az éjjeli alkotásra valószínűleg az is hatással van, hogy általában délután 2-3 körül kelek fel, 6 óra után ébredek, 8-ra megreggelizek, és csak utána szoktam eléggé formába jönni, hogy a billentyűzet nyomogatásának értelme is legyen - habár ez utóbbit egyesek kétlik, még az általam korrektnek tekintett írásoknál is...)

Ha van egy ötletem, és nem olyan kétoldalas poén, mint a legtöbb novellám lenni szokott (pl. a Boszorkánymester), akkor neki szoktam ülni a szakirodalomnak - van pár könyves szekrényem tele mindenféle inyencséggel, útikönyvekkel, scifi és fantasy regényekkel, történelmi leírásokkal, ezekből mindből sok hasznos dolgot lehet meríteni. A Bevezetéshez pl. egyiptomi és arab leírásokat olvasgattam, a Sorsokhoz meg az általam írt Alkony leírásokat, hogy milyen poénokat lehetne még belegyömöszkölni.

Na, eleget beszéltem már félre, lássuk magukat a novellákat:


A boszorkánymester utolsó meséje

Ez talán az egyik legelső, befejezett Alkony novellám, amit a már akkor is készülőfélben lévő Alkony könyv mágia fejezete elé írtam hangulatteremtő novellának - prózai illusztrációnak, ahogy én neveztem. Gyakorlatilag azonnal kialakult bennem a novella képe - a boszorkánymester, aki mindent megtesz, hogy kidumálja magát és életben maradjon - és együltő helyemben meg is írtam, azóta csak apróbb formai változásokat eszközölve rajta.

A novellát egy kisebb esszém ihlette, amiben fel volt sorolva pár lehetőség, hogy a tanonc hogy szakad el a mesterétől és hogy indul saját maga szerencsét próbálni - hogy válik belőle kalandor mágia-használó. Ez a megoldás volt az egyik, ami megfogott annyira, hogy érdemes legyen megírni.

A novella második változatát Luna javasolta, s bár továbbra is úgy érzem, hogy van benne egy kis Vörös Oroszlán utóérzés (amit igyekszem elkerülni, mert nevem alapján így is mindenki arra asszociál), de többeknek tetszik az új változat is, melyben, a novellával együtt a boszorkánymester is véget ér...

Egyelőre mindkettőt hagyom, hogy érlelődjön bennem a döntés, aztán majd meglátjuk, mi lesz belőle.


Bevezetés az Alkonyhoz
(jelenleg:
Érkezés)

Ez pontosan az, amit a novella címe is sugall - egy bevezetés az Alkonyhoz. Ezt az írást szánom az Alkony könyv nyitónovellájaként, és ezért nem igazi novella - befejezetlen, mert a folytatást az azt követő írások adják majd, és nincs is igazi története, mivel a célom a környezet bemutatása volt. Előre (vagy utólag) is elnézést kérek az elégedetlenkedőktől, akik úgy érzik, hogy becsapták őket... Nos, egyelőre talán így is van.

A novella sorsa elég érdekesen alakult, és még mindig nincs befejezve, de előbb-utóbb csak megérzem, hogy mikor lesz jó. Megírtam a kezdő fél oldalt - a stílusjegyemet - és tudtam, hogy azzal fog befejeződni, hogy "-Megérkeztem!" Ez mind nagyon szép volt, de hogy töltsem ki a köztes részt ?

A kapun bejövetel volt az első rész, aminek nekiültem, igyekeztem leírni az őröket, és a koldusokat, akik alamizsnára várnak, mivel ez a rész gyakran fordul elő a kalandorok életében, s igyekeztem valamilyen referenciát adni, hogy is képzelem el mindezt. (Akik netán a nyomorék gyerek sorsáért aggódnának - nem halt meg, szívós srác az.) Belépett a kapun, itt a város - de most mihez kezdjek ? Itt akadtam el másodszor.

Mivel a szerepjáték sem áll távol tőlem, elkezdtem, úgymond, mesélni magamnak, és hirtelen megelevenedett a város. Megjelentek az összetákolt viskók, a kiabáló árusok és a nyüzsgés, és innentől már ment minden, mint a karikacsapás. A végén már nagyon átéreztem az utazó türelmetlenségét, mert este volt, sokat ültem a novella felett, én is szomjas voltam és pihenésre vágytam. Amikor azonban megverte a szegény gyíkot, egy kicsit meglepődtem, mert nem feltételeztem volna ilyen gorombaságot róla... Aztán a végén csak benyitott azon az ajtón és "megérkezett".

Időközben indítottam egy Mesék a Bazárból online történet fórumot, ami Nallis történetét is folytatja. Remélem, majd csak kiderül róla valami érdekes...


Sorsok

A novella alapja egy beszélgetés során ötlött fel, amit Abdullal folytattam, és mivel az általa írt ...cím nélkül... és a folytatása (közbezménye - vagyis, a folytatás aközben készült el, míg Abdul a novellát írta), a Változatok az ezredesre, nagy hatással voltak rám, ezek adták az alapokat - mindössze az Alkony világába tettem át a helyzetet.

A sorsok még mindig áradnak (szegény rowlind vezérnek csak nem hagyok nyugtot), mivel eddig szinte minden olvasó mondott valami olyasmit, hogy "pedig vártam volna, hogy még ..." és általában elég jó ötletek voltak, hogy feljegyezzem őket. Szóval, még lesz egy pár sors, de majd lesz egy végleges, "Best of Sorsok" válogatás is (Thommo javaslatára), amiben csak a legjobbak fognak helyet kapni, addig meg lehet szavazgatni, kinek mi tetszik.

Így utólag belegondolva egy korábbi sci-fi írásom is hatással volt a Sorsokra, amit meg egy Babylon5 történet ihletett meg, amikor az állomás kapitányát egy virtuális valóságba zárták, és ezt az alapgondolatot alakítgattam a saját ötleteimmel.


További tervek

Csak azért is elhatároztam, hogy írok még pár novellát, mert hogy néz az ki, hogy mindenki más az alkotókörből leköröz engem, mind mennyiségben, mind minőségben... Persze, azért nem bánom, szívesen látom az újabb jelentkezőket is :)

Ami már majdnem kész van (ami azt jelenti, hogy az első fél oldalon túl vagyok, csak szeretek túlozni) egy hangulatteremtő novella a Diabl@ által írt Csontlabda játékhoz, amiben egy kölyök kihívja és megveri Karag Duunt. A novella alapját egy több órás küzdelem adta, aminek a végén katarktikus élmény volt az első győzelmem...

Van pár novella vázlatom, amit Harlan Ellison után szabadon A Fiú és Kutyája sorozatnak neveztem el, és - minő meglepetés - egy fiú és egy "kutya" fog szerepelni benne. Ami érdekes benne, és ami miatt a Kántort meg a Lassie-t olvasgatom, hogy a kutya szemszögéből akarnám bemutatni a történet javát...

Készül még pár "prózai illusztráció" az Alkony könyv egyes fejezetei elé, pl. egy rowlind portya egy falusi kölyök szemszögéből, egy kalandor meséi egy fiatal srácnak, és egy tetheris rablóbanda találkozása egy varázslóval.

2001.04.12


Szólj hozzá a témához!

Összes hozzászólás új ablakban

Vissza a Főoldalra Vissza az Írásokhoz Levél írása